Bonnier Carlsen, 2022-11-16

Adlibrispriset 2022 – de kan bli årets böcker

Här är böckerna från Bonnier Carlsen som nomineras till Adlibrispriset 2022. Adlibris jury har fattat beslut och nu kan alla bokälskare i Sverige rösta fram sina favoritböcker.

Priset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. För att bli nominerad 2022 krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2022.

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets facklitterära bok, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut. 

Du kan rösta fram till 8 december.

Rösta här.

Årets barnbok 0–6 år

Alla tre får plåster av Maria Thore

Valle har ett stort plåster på benet. Orättvist tycker Idde och Ester! Men Ester vet var plåsterlådan finns och som vanligt löser alla tre situationen på sitt eget vis. Maria Nilsson Thore är en av våra mest älskade illustratörer och bilderboksskapare. Hennes stämningsfulla bildvärldar rymmer storslagna känslor och kluriga små detaljer för både barn och vuxna att upptäcka och förlora sig i.

Kattjakten av Lars Lerin

Vart har katten Silling tagit vägen? Hos familjen Lerin på Hammarön i Värmland är det bara en dag kvar till julafton och plötsligt är en av katterna i huset försvunnen. Mimi sitter i fönstret och spanar, men katten Silling syns inte till någonstans och pojkarna Rafael och Gabriel ger sig ut för att leta...

Vem sover inte? av Stina Wirsén

Att sova över hos en kompis är spännande. Tandborste ska man ha med. Och gosedjur. Men tänk om man inte vågar? Det kanske luktar konstigt? Eller så har dom konstiga mackor och fel ost? Tänk om andra mammor inte vet hur man läser godnattsagor på rätt sätt?
Vem sover inte? är en liten bok om stora känslor.

Årets barnbok 6-12 år

I spelmästarens händer av Yumi & Tomu, Maria Frensborg och Gustaf Lord

Yumi & Tomu är världens bästa vänner och brukar roa sig med att lägga upp videos på youtube, men en dag börjar någon skicka skumma sms till deras mobiltelefoner. De bestämmer sig för att ta reda på vem det är som skickar meddelandena, men inser alldeles för sent att de har gått rakt i en fälla riggad av skummisen ”Spelmästaren”!

Musse & Helium. En oväntad vändning av Camilla Brinck

Barnens favoritmöss Musse och Helium på nytt uppdrag! Sökandet efter Musses och Heliums föräldrar har lett våra vänner till Människovärlden. Men nu har de kraschat på en ö i havet och är omringade av den mytomspunne Bulldozers fladdermusvakter! Musse och Helium är modiga och snabbtänkta, men hur ska de ta sig ur den här knipan?

Maskeradmysteriet av Martin Widmark & Helena Willis

I det här mysteriet har Vallebyborna tagit på sig sina knasigaste kostymer för att fira Vallebys grundare, Valeria von Konkarongen. Men mitt under festen blir Vallebys nyinflyttade invånare, det superrika paret Petersén, av med ett oskattbart halsband. Frågorna hopar sig. Kommer Lasse och Maja avslöja det snillrika spelet bakom halsbandets försvinnande?

Årets ungdomsbok

100k av Melody Farshin

Med Mizeria skrev Melody Farshin in något nytt i ungdomslitteraturen – en förortsskildring med klockrent gehör och starkt inifrånperspektiv. Historien fortsätter. Nu får vi förutom tvillingarna Aicha och Ali med familj och vänner även lära känna den unga Dollar. En retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k.