Bonnier Carlsen, 2023-11-30

De nomineras till Adlibrispriset 2023 – kan bli årets böcker

Här är böckerna från Bonnier Carlsen som nomineras till Adlibrispriset 2023 – läsarnas bokpris. Adlibris jury har fattat beslut och nu kan alla bokälskare i Sverige rösta fram sina favoritböcker.

Priset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. För att bli nominerad 2023 krävs att boken ska ha givits ut i Sverige under 2023.

Priset delas ut i 9 kategorier: Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år, Årets ungdomsbok, Årets deckare, Årets roman, Årets feelgood samt Årets debut, Årets facklitterära bok samt Årets kokbok.

Du kan rösta fram till 14 december.

Årets barnbok 0-6 år

Var är Sickan? av Sofia Rådström

Ett mysigt tittut-drama med småbarnsfavoriten och kritikerrosade Sickan. Text på rim. Uppslag i stadig kartong som håller för mycket bus och många läsningar.

Nu måste man faktiskt vara tyst! av David Sundin

Ja, håll truten, för här kommer ännu en humoristisk bilderbok av en liten lustig herre. En grafisk, färgsprakande pek- och titt- och tut- och KABLONK-bok om att vara tyst (eller inte)..

Årets barnbok 6-12 år

Dinosauriemysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

En dinosaurie i Valleby? Javisst! Två paleontologer med ett komplett T-rex-skelett har kommit till staden. Deras föreläsning blir avbruten när ett ovärderligt dinosaurieben försvinner. Tur att LasseMajas detektivbyrå är på plats! Vem kan vara den skyldiga?

Yumi & Tomu. Resan till Interversum av Yumi, Tomu och Gustaf Lord

I andra boken om Yumi & Tomu vill författarna på ett lättillgängligt sätt vrida och vända på fake news och uppmärksamma varför du behöver vara extra källkritisk på internet.

Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten av Camilla Brinck

De modiga mössen ger sig ut på nya storslagna äventyr! Spåren efter Musse och Heliums föräldrar leder de båda mössen vidare till både nya världar och vänner. Men i vattenvärlden Splashomanien väntar en obehaglig överraskning. Plötsligt står Musse och Helium öga mot öga med en Duvjägare!

Bästa ungdomsbok

Fallet från Eden av E. P. Uggla

Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för ”En fallen ängel”, och det är inte en komplimang. Gastkramande dystopi om världen efter en dödlig pandemi.

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

Augustnominerad och andlöst välskriven inlandsroman. En tät och gnistrande skildring av en uppväxt i ett Sverige där samhället monteras ner. Där raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i sina egna händer.