Bonnier Carlsen, 2021-07-08

Foto: Hans Samuelson

Elin Ek i Pocketpodden: ”Folk med hybris är det roligaste som finns”

Varför tror alla att högstadiet är ett helvete? undrar Elin Ek. Det kan ju också vara alldeles, alldeles underbart! Särskilt för den som har hybris! Ända sedan Grynet-tiden har Elin Ek varit tweenisarnas främsta vapendragare och nu är det dags igen.  I Elins serie om Athena (fjärde delen ute nu!) får vi uppleva världen genom 12- och 13-åringens ögon. Klarsynt, kaxigt och väldigt roligt! Precis som Elin själv. Lyssna på Elin Ek i Pocketpodden!

Om Elin Ek

Elin Ek är programledare och författare. Hon är mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR.

Sagt om böckerna i serien

”Jag kunde inte sluta läsa!” 5 KP av 5 Kamratposten

”Athena får både mig och 10-åringen att skratta högt och jag rekommenderar varmt att läsa den tillsammans i familjen.” barnensboktips.se

”...omöjlig att värja sig ifrån” Go’kväll, SVT

”… en modern Pippi som vägrar bli insorterad i ett fack. Hon är supersmart och klurig och hittar de mest påhittiga lösningar". Upsala Nya Tidning

Elin Eks Athena är en schysst kompis som med stark självkänsla och ostoppbar attityd försöker förändra världen till det bättre och lämnar läsaren med känslan att ingenting är omöjligt.

Athena. Det är aldrig för sent!

Det är nu det händer! Athena har fyllt tretton och ska äntligen börja i 7b. I Elin Eks fjärde bok Athena. Det är aldrig försent klurar Athena mycket på hur man ska få gamlingar att piggna till och ta fajten för klimatet.

Athena. Hur svårt kan det vara?!

Till och med niorna klättrar i träd på rasterna på Athenas skola. I hundra år har eleverna på Lindskolan hängt i Tröstan och Stora Skuggan eller någon av de andra gamla lindarna på skolgården. Där har man viskat hemlisar och spelat kort och vågat sig upp på den högsta grenen. Men grannarna tycker att trädens löv skräpar ner, och visst ser de ut att vara i dåligt skick? Plötsligt är lindarna i fara.

Athena. Strålkastare tack!

Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne att fixa det här. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Rädda Jorden-klubben är också on fire, och nu vill de ändra skolans köttfria måndagar till KÖTTMÅNDAGAR! Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva.

Athena. Grattis världen!

Athena tycker själv att hon är ovanligt smart och påhittig, och det hjälper rätt bra just nu när livet är svårare än vanligt. Hennes mamma ligger på sjukhus med det kommande bebissyskonet i magen, och Athena och hennes två bröder måste bo hemma hos sin farmor och farfar. Ka-ta-strof! – och än värre blir det när hon av misstag råkar ställa till det alldeles förfärligt för sin bästis! Athena som vanligtvis brukar klara allt och lite till måste nu försöka rädda Ronjas heder och ställa allt tillrätta innan någon märker vad hon gjort. Men hennes fiffiga plan leder till något ännu värre, och när Yousef upptäcker att Athena är en BROTTSLING kan livet lika gärna vara slut. Hur ska hon klara sig ur det här?!

Elin Ek aktuell med den fjärde boken Athena

Elin Ek: ”Jag bröt mot normer för hur flickor ska vara”

Elin Ek: Därför är det grymt att vara 13 år