Mystiska skolan. Julspöket

Författare: Katarina Genar
Illustratör: Alexander Jansson
Köp boken Lyssna på boken Provläs

Utgivningsdag: 2023-09-25
Recensionsdag: 2023-09-25

Mediakontakt: Press Bonnier Carlsen

Greta älskar julen och sin mystiska skola. Julstjärnor lyser i fönstren och i matsalen står en stor julgran. Den är pyntad med ljus och pepparkakor. Men det är något mystiskt med pepparkakorna. De får absolut inte röras! Det sägs att det finns ett spöke på skolan som är värre än alla andra spöken. Det kallas för julspöket och dyker upp dagen före lucia för att inspektera julgranen. Om en endaste pepparkaka hänger snett så kommer något hemskt att hända … Och imorgon är det ju lucia, tänk om julspöket inte blir nöjt! Följ med till skolan där man hör väsande andetag, kusliga suckar och lätta steg. Det är spökena! De gömmer sig överallt, men inte alla kan se de dem …
”Julspöket” är den trettonde fristående boken i Katarina Genars och Alexander Janssons lättlästa och rysmysiga serie ”Mystiska skolan”. Perfekta böcker för nybörjarläsare som gillar spöken!
KATARINA GENAR är känd för sina magiskt realistiska berättelser. I hennes kritikerrosade texter blandas det mystiska med det vardagliga och flera av hennes böcker har blivit stora försäljningsframgångar. Inte minst de populära böckerna om ”Mystiska skolan”.
ALEXANDER JANSSON är illustratör, formgivare och animatör. Han har illustrerat mängder av böcker både i Sverige och utomlands och har tilldelats Elsa Beskow-plaketten. Med sina stämningsfulla och suggestiva bilder har han fått hundratusentals fans över hela världen.

I serien finns fler böcker med färgillustrationer: ”Svarta madam”, ”Anden i glaset”, ”Spökhunden”, ”Pianot på vinden”, ”Spöksången”, ”Charlie, Charlie är du där?”, "Spökdiscot", "Spöktelefonen" och ”Blodmåne”. Och för den som vill läsa en lite längre kapitelbok finns ”Spöket i biblioteket”, ”Spöket i dimman” och "Spökpokalen", som har svartvita illustrationer.

"Böckerna om "Mystiska skolan" tillhör de ovanligt lyckade samarbetena mellan författare och illustratör. I skolorna jag jobbar i är de konstant populära och hittar hela tiden nya läsare. Tillsammans har Katarina Genar och Alexander Jansson skapat en värld som eleverna ständigt vill återvända till. De börjar i förskoleklassen och fortsätter fråga efter dem ända upp i årskurs fem /.../ betoningen ligger på mystiskt med spöken som vill väl snarare än skada. Huvudpersonen Greta /.../ och hennes gäng råkar ständigt ut för den bossiga Sally i trean som försöker skrämmas genom att locka fram döda personer som funnits på skolan. Hon lyckas aldrig se dem själv, det är när Sally gått som Greta och hennes vännerna får vara med om fantastiska saker."

Folkbladet Västerbotten, bibliotekarien Jenny Byström tipsar om julfavoriter

"Sammantaget blir det en julberättelse som ihop med Alexander Janssons kraftfulla illustrationer /.../ kastar ett spöklikt skimmer över traditionerna och slutar med en oväntad vändning."

Emelie Ljungberg, Östgöta Correspondenten

Sagt om övriga titlar i serien:

"Här är en snällskräckis där bilderna ger en härlig höst­mörker-­ och spännings­stämning; i ett mjukt, mo­dernt bildspråk /.../ En bok som berättar, på flera sätt, att det man är rädd för kanske inte är far­ligt alls. Lätt att läsa för ny­börjaren, eller tillsammans med en vuxen medan man kurar inomhus i höst­mörkret.

Susanne Holmlund, Östersunds-Posten, Gefle Dagblad

"Överraskningseffekter förhöjer bokens stämning och den helt korta dialogen faller alldeles naturligt. Över detta skådespel lägger illustratör Alexander Jansson sitt alldeles egna uttryck, som förhöjer dramatik och spänning /.../ och denna del i serien känns lika genomarbetad som de föregående."

Staffan Engstrand, BTJ-häftet

"Berättelsen är spännande och har flera bottnar, som rymmer både ett nu och ett då. Författaren vet att balansera det otäcka med det humoristiska. Hon har ett stillsamt vackert språk, som lämpar sig för magi. Upplägget är stora bilder med några få, korta rader text på varje sida. Alexander Janssons suggestiva illustrationer förhöjer den magiska stämningen. Berättelsen passar utmärkt både för nybörjarläsaren och som högläsning."

Elsie Runnö, BTJ-häftet

"Härligt tecknad mysskräckis"

Falu Kuriren

"Spöktelefonen är väldigt följsamt berättad, och är både spännande och humoristisk. Katarina Genar gör inga utsvävningar utan håller berättelsen stram, två till fyra rader per sida, inklusive dialog. Alexander Janssons mustiga, lite dova illustrationer i färg förstärker mystiken."

Staffan Engstrand, BTJ-häftet

"– Till alla tuffa sjuåringar i bekantskapskretsen, vill jag ge Katarina Genars böcker om Mystiska skolan” /.../ Perfekta för nybörjarläsare, lagom läskigt om en spökskola vi alla skulle vilja gå på. De underbara illustrationerna av Alexander Jansson gör att det känns som att kliva in i en film."

Åsa Larsson, deckardrottning, i Tara

"Boken är som en lång och mysig höstkväll framför brasan, och jag kan inte se det barn som inte skulle älska den här berättelsen – jag önskar att det hade funnits sådana här böcker när jag var liten."

Eleni Schmidt, LitteraturMagazinets

" ... något av en drömskola, gammaldags med tinnar och torn som ett Disneyslott. Skolgården verkar vara full av vinklar och vrår och gömställen. Visst är det självklart att det finns spöken på en sådan här skola! Men spökena är snälla, potentiella kompisar."

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Författaren Katarina Genar lyckas skapa spänning i den enkla texten /.../ Uppslagen domineras av de vackra illustrationerna av Alexander Jansson. Persongalleriet har fått tydliga karaktärer. Färgerna är mustiga med mest kalla nyanser. På flera av teckningarna finns detaljerade miljöer som kraftigt medverkar till den kusliga stämningen. Huvudpersonernas minspel uttrycker alla skeenden."

Margareta Brengdahl, BTJ-häftet

"Det finns skolor som man gärna skulle besöka. Som Hogwarts i J.K Rowlings Harry Potter böcker. Eller Mystiska skolan i Katarina Genars böcker /.../ Skolan är charmigt förfallen, och ser mer ut som något på ett nöjesfält än en vanlig svensk funktionell skola /.../ Illustrationerna i Anden i glaset är härliga och gjorda med hjälp av en mängd olika tekniker. Man ser penseldragen i barnens hår, samtidigt som däckgungorna är fotografiskt perfekta. Det är kontrasterna som gör det. Det här är lagom lättläst och lagom läskigt för de minsta att läsa själv."

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Mystiska skolan är en serie lättlästa böcker /.../ Skolan är över hundra år gammal och det sägs att det spökar där./.../ I "Spöksången" bjuds läsaren på en hel del läskigheter. Böckerna går att läsas fristående - men vi lovar dig att du kommer vilja läsa allihop."

bibliotekarierna på Torsås bibliotek/Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning

"Det är en lättläst spännande bok för nybörjarläsaren /…/ Avvägningen mellan text och bild gör den lätt och de lite mystiska bilderna av Alexander Jansson skapar en fin stämning till berättelsen/…/ Det här är en klassisk spökhistoria /…/ Greta och Malte förstår att de träffat ett spöke, men de håller det hela hemligt då de älskar sin mystiska skola.”

Agneta Warheim, BTJ-häftet

"De starka men dova färgerna med många skuggningar gör skolmiljön till en plats där allt kan hända."

Margareta Brengdahl, BTJ-häftet

"Denna nya serie är för de som precis har börjat läsa. Och de som vill ha något läskigt."

Ulrika Larsson, Halmstad 7 Dagar

"Katarina Genar framstår alltmer som den solklara arvtagaren, inom svensk barn-och-ungdomslitteratur, till Maria Gripe. Den magiska realismen lockar med sin spänning: vad är fantasi, vad är verklighet? Och spelar det egentligen någon roll, när mysrysandets konst hanteras så mästerligt?!"

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Rysmysigt. Jag vill gå på den skolan!"

Josefin Jansson, Värnamo Nyheter

"Det är en spökbok för nybörjarläsaren /.../man behöver inte ha läst de tidigare böckerna i serien för att hänga med."

Östgöta Correspondenten

"Mystiska skolan är i sig en charmig blandning mellan Harry Potters Hogwarts och ett Disneyslott med tinnar och torn. Med så många gömställen finns det alltid något nytt att upptäcka … och nya vänner att få! Katarina Genars magiska realism är både mysryslig och sympatiskt inkluderande!"

Belinda Graham/Tidningen Kulturen

Visa mer

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2023-09-25 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Illustratör: Alexander Jansson Originalutgåvans utgivningsår: 2023 Formgivare: Marit Messing Boktyp: böcker för nybörjarläsare Platser: skolmiljö Serie: Mystiska skolan Thema-kod: Skönlitteratur barn och ungdom: rysare och spökhistorier, Sverige, Svenska, 2000-talet Antal sidor: 64 Mått: 155 x 220 x 10 mm Vikt: 246 g Format (utgivningsdatum): Ljudbok, digital, 9789179757106 (2020-11-17); Inbunden, 9789179757175 (2023-09-25); E-bok, epub3, 9789179791513 (2023-09-25); E-bok, pdf, 9789179791520 (2023-09-25)

Boken ingår i serien Mystiska skolan

Fler böcker av författaren

Mystiska skolan. Julspöket

Författare: Katarina Genar
Illustratör: Alexander Jansson
Köp boken
Lyssna på boken Provläs

Utgivningsdag: 2023-09-25
Recensionsdag: 2023-09-25

Mediakontakt: Press Bonnier Carlsen

Greta älskar julen och sin mystiska skola. Julstjärnor lyser i fönstren och i matsalen står en stor julgran. Den är pyntad med ljus och pepparkakor. Men det är något mystiskt med pepparkakorna. De får absolut inte röras! Det sägs att det finns ett spöke på skolan som är värre än alla andra spöken. Det kallas för julspöket och dyker upp dagen före lucia för att inspektera julgranen. Om en endaste pepparkaka hänger snett så kommer något hemskt att hända … Och imorgon är det ju lucia, tänk om julspöket inte blir nöjt! Följ med till skolan där man hör väsande andetag, kusliga suckar och lätta steg. Det är spökena! De gömmer sig överallt, men inte alla kan se de dem …
”Julspöket” är den trettonde fristående boken i Katarina Genars och Alexander Janssons lättlästa och rysmysiga serie ”Mystiska skolan”. Perfekta böcker för nybörjarläsare som gillar spöken!
KATARINA GENAR är känd för sina magiskt realistiska berättelser. I hennes kritikerrosade texter blandas det mystiska med det vardagliga och flera av hennes böcker har blivit stora försäljningsframgångar. Inte minst de populära böckerna om ”Mystiska skolan”.
ALEXANDER JANSSON är illustratör, formgivare och animatör. Han har illustrerat mängder av böcker både i Sverige och utomlands och har tilldelats Elsa Beskow-plaketten. Med sina stämningsfulla och suggestiva bilder har han fått hundratusentals fans över hela världen.

I serien finns fler böcker med färgillustrationer: ”Svarta madam”, ”Anden i glaset”, ”Spökhunden”, ”Pianot på vinden”, ”Spöksången”, ”Charlie, Charlie är du där?”, "Spökdiscot", "Spöktelefonen" och ”Blodmåne”. Och för den som vill läsa en lite längre kapitelbok finns ”Spöket i biblioteket”, ”Spöket i dimman” och "Spökpokalen", som har svartvita illustrationer.

"Böckerna om "Mystiska skolan" tillhör de ovanligt lyckade samarbetena mellan författare och illustratör. I skolorna jag jobbar i är de konstant populära och hittar hela tiden nya läsare. Tillsammans har Katarina Genar och Alexander Jansson skapat en värld som eleverna ständigt vill återvända till. De börjar i förskoleklassen och fortsätter fråga efter dem ända upp i årskurs fem /.../ betoningen ligger på mystiskt med spöken som vill väl snarare än skada. Huvudpersonen Greta /.../ och hennes gäng råkar ständigt ut för den bossiga Sally i trean som försöker skrämmas genom att locka fram döda personer som funnits på skolan. Hon lyckas aldrig se dem själv, det är när Sally gått som Greta och hennes vännerna får vara med om fantastiska saker."

Folkbladet Västerbotten, bibliotekarien Jenny Byström tipsar om julfavoriter

"Sammantaget blir det en julberättelse som ihop med Alexander Janssons kraftfulla illustrationer /.../ kastar ett spöklikt skimmer över traditionerna och slutar med en oväntad vändning."

Emelie Ljungberg, Östgöta Correspondenten

Sagt om övriga titlar i serien:

"Här är en snällskräckis där bilderna ger en härlig höst­mörker-­ och spännings­stämning; i ett mjukt, mo­dernt bildspråk /.../ En bok som berättar, på flera sätt, att det man är rädd för kanske inte är far­ligt alls. Lätt att läsa för ny­börjaren, eller tillsammans med en vuxen medan man kurar inomhus i höst­mörkret.

Susanne Holmlund, Östersunds-Posten, Gefle Dagblad

"Överraskningseffekter förhöjer bokens stämning och den helt korta dialogen faller alldeles naturligt. Över detta skådespel lägger illustratör Alexander Jansson sitt alldeles egna uttryck, som förhöjer dramatik och spänning /.../ och denna del i serien känns lika genomarbetad som de föregående."

Staffan Engstrand, BTJ-häftet

"Berättelsen är spännande och har flera bottnar, som rymmer både ett nu och ett då. Författaren vet att balansera det otäcka med det humoristiska. Hon har ett stillsamt vackert språk, som lämpar sig för magi. Upplägget är stora bilder med några få, korta rader text på varje sida. Alexander Janssons suggestiva illustrationer förhöjer den magiska stämningen. Berättelsen passar utmärkt både för nybörjarläsaren och som högläsning."

Elsie Runnö, BTJ-häftet

"Härligt tecknad mysskräckis"

Falu Kuriren

"Spöktelefonen är väldigt följsamt berättad, och är både spännande och humoristisk. Katarina Genar gör inga utsvävningar utan håller berättelsen stram, två till fyra rader per sida, inklusive dialog. Alexander Janssons mustiga, lite dova illustrationer i färg förstärker mystiken."

Staffan Engstrand, BTJ-häftet

"– Till alla tuffa sjuåringar i bekantskapskretsen, vill jag ge Katarina Genars böcker om Mystiska skolan” /.../ Perfekta för nybörjarläsare, lagom läskigt om en spökskola vi alla skulle vilja gå på. De underbara illustrationerna av Alexander Jansson gör att det känns som att kliva in i en film."

Åsa Larsson, deckardrottning, i Tara

"Boken är som en lång och mysig höstkväll framför brasan, och jag kan inte se det barn som inte skulle älska den här berättelsen – jag önskar att det hade funnits sådana här böcker när jag var liten."

Eleni Schmidt, LitteraturMagazinets

" ... något av en drömskola, gammaldags med tinnar och torn som ett Disneyslott. Skolgården verkar vara full av vinklar och vrår och gömställen. Visst är det självklart att det finns spöken på en sådan här skola! Men spökena är snälla, potentiella kompisar."

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Författaren Katarina Genar lyckas skapa spänning i den enkla texten /.../ Uppslagen domineras av de vackra illustrationerna av Alexander Jansson. Persongalleriet har fått tydliga karaktärer. Färgerna är mustiga med mest kalla nyanser. På flera av teckningarna finns detaljerade miljöer som kraftigt medverkar till den kusliga stämningen. Huvudpersonernas minspel uttrycker alla skeenden."

Margareta Brengdahl, BTJ-häftet

"Det finns skolor som man gärna skulle besöka. Som Hogwarts i J.K Rowlings Harry Potter böcker. Eller Mystiska skolan i Katarina Genars böcker /.../ Skolan är charmigt förfallen, och ser mer ut som något på ett nöjesfält än en vanlig svensk funktionell skola /.../ Illustrationerna i Anden i glaset är härliga och gjorda med hjälp av en mängd olika tekniker. Man ser penseldragen i barnens hår, samtidigt som däckgungorna är fotografiskt perfekta. Det är kontrasterna som gör det. Det här är lagom lättläst och lagom läskigt för de minsta att läsa själv."

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Mystiska skolan är en serie lättlästa böcker /.../ Skolan är över hundra år gammal och det sägs att det spökar där./.../ I "Spöksången" bjuds läsaren på en hel del läskigheter. Böckerna går att läsas fristående - men vi lovar dig att du kommer vilja läsa allihop."

bibliotekarierna på Torsås bibliotek/Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning

"Det är en lättläst spännande bok för nybörjarläsaren /…/ Avvägningen mellan text och bild gör den lätt och de lite mystiska bilderna av Alexander Jansson skapar en fin stämning till berättelsen/…/ Det här är en klassisk spökhistoria /…/ Greta och Malte förstår att de träffat ett spöke, men de håller det hela hemligt då de älskar sin mystiska skola.”

Agneta Warheim, BTJ-häftet

"De starka men dova färgerna med många skuggningar gör skolmiljön till en plats där allt kan hända."

Margareta Brengdahl, BTJ-häftet

"Denna nya serie är för de som precis har börjat läsa. Och de som vill ha något läskigt."

Ulrika Larsson, Halmstad 7 Dagar

"Katarina Genar framstår alltmer som den solklara arvtagaren, inom svensk barn-och-ungdomslitteratur, till Maria Gripe. Den magiska realismen lockar med sin spänning: vad är fantasi, vad är verklighet? Och spelar det egentligen någon roll, när mysrysandets konst hanteras så mästerligt?!"

Belinda Graham, Tidningen Kulturen

"Rysmysigt. Jag vill gå på den skolan!"

Josefin Jansson, Värnamo Nyheter

"Det är en spökbok för nybörjarläsaren /.../man behöver inte ha läst de tidigare böckerna i serien för att hänga med."

Östgöta Correspondenten

"Mystiska skolan är i sig en charmig blandning mellan Harry Potters Hogwarts och ett Disneyslott med tinnar och torn. Med så många gömställen finns det alltid något nytt att upptäcka … och nya vänner att få! Katarina Genars magiska realism är både mysryslig och sympatiskt inkluderande!"

Belinda Graham/Tidningen Kulturen

Visa mer

Ladda ner 3D-omslag

Ladda ner foton av författaren

Ladda ner foton av illustratören

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2023-09-25 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Illustratör: Alexander Jansson Originalutgåvans utgivningsår: 2023 Formgivare: Marit Messing Boktyp: böcker för nybörjarläsare Platser: skolmiljö Serie: Mystiska skolan Thema-kod: Skönlitteratur barn och ungdom: rysare och spökhistorier, Sverige, Svenska, 2000-talet Antal sidor: 64 Mått: 155 x 220 x 10 mm Vikt: 246 g Format (utgivningsdatum): Ljudbok, digital, 9789179757106 (2020-11-17); Inbunden, 9789179757175 (2023-09-25); E-bok, epub3, 9789179791513 (2023-09-25); E-bok, pdf, 9789179791520 (2023-09-25)

Boken ingår i serien Mystiska skolan

Fler böcker av författaren

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker, författare och illustratörer