Axel och Omar. En hemlighet

Författare: Helena Bross
Illustratör: Kadri Ilves
Köp boken Provläs

Utgivningsdag: 2022-12-28
Recensionsdag: 2022-12-28

Mediakontakt: Press Bonnier Carlsen

Omar och Anni hittar en liten docka på skolgården. Anni vill att dockan ska varas deras hemlighet. När Axel frågar Omar var han har varit, kan Omar inte svara. Han har ju lovat att inte berätta! Axel blir ledsen, varför är Omar så konstig? Helena Bross och Kadri Ilves populära serie om kompisarna Axel och Omar är perfekta böcker för nybörjarläsare med kort text och enkla ord i versaler. Det är vardagsnära, varma berättelser med stor igenkänning. ”En hemlighet” är den tjugoandra fristående boken.
HELENA BROSS är en av våra mest uppskattade författare med en hyllad produktion av lättlästa böcker för nybörjarläsare. Hennes populära serie om barnen i Klass 1b räknas numera till klassikerna inom börja-läsa-genren.
KADRI ILVES bilder är färgstarka och mjukt lågmälda i bästa Ilon Wikland-tradition. Hennes varma illustrationer gör det lätt att känna igen sig.
Läs fler böcker om Axel och Omar: "Nya kompisar", "Hundralappen", "Polisen kommer!", "Vad ska fröken säga?", "Simskolan", "En knut till slut", "Vems katt?", "Sova borta", "Sparkcykeln", "Dinoleken", "Trassliga treor", "Fina kojan", "Vi vinner!", "Rädda fågeln!", "På en öde ö", "Passa lillasyster", "Leka kull", "Läshunden", "Titta en, kanin!", "Världens högsta berg" och "Finaste skolgården".

"Helena Bross är lågstadielärare /.../ och kan skildra vardagshändelser under en skoldag på ett trovärdigt och barnnära sätt. Kadri Ilves charmiga illustrationer visar på ett lågmält sätt mycket känslor där barnen och de vuxna är viktigare än miljöerna. I boken skildras delar av en skoldag med händelser som /.../: Kan man leka tre tillsammans? Är det bra med hemligheter? Hur kan man prata om saker för att reda ut eventuella missförstånd? Boken är perfekt i framförallt förskoleklass och åk 1-2 där många barn kan läsa boken själva eller för yngre barn som högläsning och diskussionsunderlag.

Marianne Petrén, BTJ-häftet

"Äntligen finns en ny bok om Axel och Omar och deras klasskamrater. Helena Bross och Kadri Ilves har i flera år ömsint gestaltat lågstadiebarns liv. Det är alltifrån hur det känns när man inte lär sig simma lika snabbt som klasskamraterna till hur det känns när man tappar bort den lillasyster man skulle barnvakta eller vad som händer när man stöter på en förvirrad tant."

Shora Esmailian, Sydsvenskan

Sagt om "Finaste skolgården":

"Temat i denna fina och ömsinta bok är vänskap över generationerna. Plötsligt dyker det upp fina nyplanterade blommor på skolgården. Omar ser en äldre dam, Karin, plantera och vattna dem./.../ Det blir en fin skolgård och det växer fram en varm gemenskap mellan barnen och Karin. Kadri Ilves bilder bidrar till en bilderbok som kan inspirera barnen till egen aktivitet."

Agneta Warheim, BTJ-häftet

Sagt om "Världens högsta berg":

"Axel och Omar leker bergsbestigare i trapphuset, och det blir precis så dramatiskt som en sådan strapats kan väntas bli när dessa killar är igång. Böckerna om Axel och Omar är underbart vardagsnära, alltid mitt i leken och befriat från pekpinnar och vuxenflört. Den korta texten i versaler gör boken perfekt för nybörjarläsare i 4-6-årsåldern som både kan känns igen sig i pojkarna och ljuda sig fram tills läskoden är knäckt."

Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

"Att skapa en enkel text med ett spännande och intressant innehåll för nybörjarläsaren är en konst. Helena Bross och Kadri Ilves har lyckats igen /.../ Världens högsta berg är ännu ett härligt läsäventyr."

Agneta Warheim, BTJ-häftet.

"Vilket häftigt äventyr när Axel och Omar klättrar i berg ända upp till toppen. Nja, inte riktigt för det regnar ju ute så de får hålla till i trapphuset men det går ju lika bra. /.../ Boken ingår i serien "Extra lätt att läsa" och är skriven med versaler och många fina illustrationer på sidorna."

Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

Sagt om de tidigare böckerna i serien:

"Nybörjarläsaren hemma snubblar nästan på orden i Rädda Fågeln! i ivern att få reda på hur det ska gå. Med korta meningar och versaler är boken verkligen lättläst och Helena Bross och Kadri Ilves fortsätter att leverera kvalitet till den som håller på att hitta sin läslust."

Eva Emmelin, Norra Skåne

"Författaren Helena Bross, berättar på ett medryckande och enkelt sätt om komplexa känslor och händelser. Illustratören Kadri Ilves bilder stöder handlingen på bästa sätt med sina klara färger /.../ en perfekt bok för nybörjarläsaren."

Anna Hjerpe, BTJ-häftet

"Här arbetas dock upp en rejäl spänning med bara ett fåtal meningar på varje uppslag, när Omar lämnar över ansvaret för lillasyster på en kompis. Vart tog Heba vägen? De letar med ångest i maggropen."

Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Historien berättas med mycket få ord, skrivna med versaler. De ackompanjerande bilderna är minst lika viktiga - enkla, realistiska och skickligt gjorda. Rörelser och minspel visar känslor och tankar på ett så effektivt sätt att man kan hänga med i historien nästan utan att läsa texten."

Britt Engdal, BTJ-häftet

"Helena Bross har den speciella förmågan att skriva kort och lättläst, samtidigt som det är en intressant och berörande berättelse /.../ Kadri Ilves illustrationer som finns på varje sida hjälper till att göra berättelsen levande och bidrar /.../ till den varma stämningen i berättelsen."

Maj Gustavsson, BTJ-häftet

"Det är en finstämd skildring /.../Språket är rakt och mycket enkelt och passar nybörjarläsare i ålder från cirka sex år. Den kan också uppskattas som bilderbok att läsa högt ur för yngre barn. De harmoniska och färgglada bilderna är gjorda av illustratören Kadri Ilves."

Annika Widholm, btj-häftet

"Det är en spännande berättelse man får, trots det lilla formatet. En värme och förståelse, där alla får vara som de är, lyser igenom. Budskapet som Helena Bross förmedlar är att det finns andra värden i livet än att vinna och vara den som kommer först. Kadri Ilves bilder med sina milda akvarellfärger ger en extra dimension åt berättelsen, och de ger samma varma känsla som texten."

Maj Gustavsson, btj-häftet

"Helena Bross är författaren som har fattat att böcker för barn som ganska nyss har lärt sig att läsa, ska vara mysiga, fulla av fart och litet lagom tuffa… och den korta texten är skriven med VERSALER."

Lena Kjersén Edman, Västerbottens Kuriren

"Helena Bross har lyckats med att använda en varierad vokabulär och ändå hålla sig inom ramarna för barnens egen språkliga erfarenhet. Kadri Ilves glada och livliga bilder fyller på ett omväxlande sätt i".

Kristin Hallberg, SvD

"Jag älskar böckerna om alla som bor på Solgatan 1. Kombinationen av lättlästa texter med korta meningar och jättefina illustrationer, gör att man inte vill sluta läsa. Fast den är skriven för barn som håller på att lära sig läsa, så är den rolig även för vuxna och funkar bra som högläsning. Axel får i denna bok nya skor och det börjar bli dags att lära sig knyta skosnörena. Ett ämne som varenda unge och förälder känner igen. Läs den!"

Marie Strömberg Andersson/Norra Skånes Tidningar

"Axel och Omar är sympatiska karaktärer i total avsaknad av coola manér, vilket gör böckerna extra värdefulla."

Ann-Mari Tammerman, Upsala Nya Tidning

"För nybörjaren är det viktigt att berättelsen är spännande, att läsaren kan känna igen sig, att den skapar nyfikenhet och ger läsglädje. Allt detta ger boken om den lilla kaninen som rymt."

Agneta Warheim, BTJ-häftet

"Texten är mycket kort och satt med versaler, men berättelsen är trots detta rik på både handling och känslor /.../ Bilderna i tusch och akvarell av Kadri Ilves är fulla av vänskap och gemenskap."

Helene Ehriander, BTJ-häftet

"Utifrån några få väl valda meningar och enkla men inlevelsefulla illustrationer skapas en berättelse som förmår ge en läsupplevelse."

Helene Ehriander, BTJ-häftet 2010:07

"… berättelserna håller hög litterär kvalitet /…/ Kadri Ilves illustrationer är tydliga och skildrar med charm olika närmiljöer."

Peter Grönborg, Borås Tidning

"Med ett textomfång på endast två till tre korta meningar per uppslag skapar Helena Bross spänning på lagom nivå för sjuåringen, samtidigt hinner hon formulera små etiskt/moraliska problem att fundera över efter läsningen."

Anna-Mari Tammerman, Upsala Nya tidning

"… pregnant och ömsint fångat i enkel text och färgrik bild."

Lena Kjersén Edman, BTJ-häftet

"I all sin idylliska enkelhet möts nybörjarläsaren av välkända miljöer. Personerna känns trovärdiga."

Eva Sahlqvist, BTJ-häftet 2009:10

"Trots den korta berättelsen händer det förvånansvärt mycket."

Dag Hedberg, BTJ-häftet 2009:07

"En enkel och lagom spännande historia med superkort text och rara lättavlästa bilder."

Ulla Wentzel, Värmlands Folkblad

Visa mer

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2022-12-28 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Illustratör: Kadri Ilves Formgivare: Marit Messing Boktyp: böcker med versaler, extra lättlästa böcker Serie: Axel och Omar Thema-kod: Skönlitteratur barn och ungdom: skolberättelser Antal sidor: 64 Mått: 155 x 218 x 10 mm Vikt: 250 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789179777630 (2022-12-28); E-bok, pdf, 9789179777821 (2022-12-28); E-bok, epub3, 9789179777838 (2022-12-28)

Boken ingår i serien Axel och Omar

Fler böcker av författaren

Axel och Omar. En hemlighet

Författare: Helena Bross
Illustratör: Kadri Ilves
Köp boken Provläs

Utgivningsdag: 2022-12-28
Recensionsdag: 2022-12-28

Mediakontakt: Press Bonnier Carlsen

Omar och Anni hittar en liten docka på skolgården. Anni vill att dockan ska varas deras hemlighet. När Axel frågar Omar var han har varit, kan Omar inte svara. Han har ju lovat att inte berätta! Axel blir ledsen, varför är Omar så konstig? Helena Bross och Kadri Ilves populära serie om kompisarna Axel och Omar är perfekta böcker för nybörjarläsare med kort text och enkla ord i versaler. Det är vardagsnära, varma berättelser med stor igenkänning. ”En hemlighet” är den tjugoandra fristående boken.
HELENA BROSS är en av våra mest uppskattade författare med en hyllad produktion av lättlästa böcker för nybörjarläsare. Hennes populära serie om barnen i Klass 1b räknas numera till klassikerna inom börja-läsa-genren.
KADRI ILVES bilder är färgstarka och mjukt lågmälda i bästa Ilon Wikland-tradition. Hennes varma illustrationer gör det lätt att känna igen sig.
Läs fler böcker om Axel och Omar: "Nya kompisar", "Hundralappen", "Polisen kommer!", "Vad ska fröken säga?", "Simskolan", "En knut till slut", "Vems katt?", "Sova borta", "Sparkcykeln", "Dinoleken", "Trassliga treor", "Fina kojan", "Vi vinner!", "Rädda fågeln!", "På en öde ö", "Passa lillasyster", "Leka kull", "Läshunden", "Titta en, kanin!", "Världens högsta berg" och "Finaste skolgården".

"Helena Bross är lågstadielärare /.../ och kan skildra vardagshändelser under en skoldag på ett trovärdigt och barnnära sätt. Kadri Ilves charmiga illustrationer visar på ett lågmält sätt mycket känslor där barnen och de vuxna är viktigare än miljöerna. I boken skildras delar av en skoldag med händelser som /.../: Kan man leka tre tillsammans? Är det bra med hemligheter? Hur kan man prata om saker för att reda ut eventuella missförstånd? Boken är perfekt i framförallt förskoleklass och åk 1-2 där många barn kan läsa boken själva eller för yngre barn som högläsning och diskussionsunderlag.

Marianne Petrén, BTJ-häftet

"Äntligen finns en ny bok om Axel och Omar och deras klasskamrater. Helena Bross och Kadri Ilves har i flera år ömsint gestaltat lågstadiebarns liv. Det är alltifrån hur det känns när man inte lär sig simma lika snabbt som klasskamraterna till hur det känns när man tappar bort den lillasyster man skulle barnvakta eller vad som händer när man stöter på en förvirrad tant."

Shora Esmailian, Sydsvenskan

Sagt om "Finaste skolgården":

"Temat i denna fina och ömsinta bok är vänskap över generationerna. Plötsligt dyker det upp fina nyplanterade blommor på skolgården. Omar ser en äldre dam, Karin, plantera och vattna dem./.../ Det blir en fin skolgård och det växer fram en varm gemenskap mellan barnen och Karin. Kadri Ilves bilder bidrar till en bilderbok som kan inspirera barnen till egen aktivitet."

Agneta Warheim, BTJ-häftet

Sagt om "Världens högsta berg":

"Axel och Omar leker bergsbestigare i trapphuset, och det blir precis så dramatiskt som en sådan strapats kan väntas bli när dessa killar är igång. Böckerna om Axel och Omar är underbart vardagsnära, alltid mitt i leken och befriat från pekpinnar och vuxenflört. Den korta texten i versaler gör boken perfekt för nybörjarläsare i 4-6-årsåldern som både kan känns igen sig i pojkarna och ljuda sig fram tills läskoden är knäckt."

Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

"Att skapa en enkel text med ett spännande och intressant innehåll för nybörjarläsaren är en konst. Helena Bross och Kadri Ilves har lyckats igen /.../ Världens högsta berg är ännu ett härligt läsäventyr."

Agneta Warheim, BTJ-häftet.

"Vilket häftigt äventyr när Axel och Omar klättrar i berg ända upp till toppen. Nja, inte riktigt för det regnar ju ute så de får hålla till i trapphuset men det går ju lika bra. /.../ Boken ingår i serien "Extra lätt att läsa" och är skriven med versaler och många fina illustrationer på sidorna."

Marie Strömberg Andersson, Norra Skåne

Sagt om de tidigare böckerna i serien:

"Nybörjarläsaren hemma snubblar nästan på orden i Rädda Fågeln! i ivern att få reda på hur det ska gå. Med korta meningar och versaler är boken verkligen lättläst och Helena Bross och Kadri Ilves fortsätter att leverera kvalitet till den som håller på att hitta sin läslust."

Eva Emmelin, Norra Skåne

"Författaren Helena Bross, berättar på ett medryckande och enkelt sätt om komplexa känslor och händelser. Illustratören Kadri Ilves bilder stöder handlingen på bästa sätt med sina klara färger /.../ en perfekt bok för nybörjarläsaren."

Anna Hjerpe, BTJ-häftet

"Här arbetas dock upp en rejäl spänning med bara ett fåtal meningar på varje uppslag, när Omar lämnar över ansvaret för lillasyster på en kompis. Vart tog Heba vägen? De letar med ångest i maggropen."

Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Historien berättas med mycket få ord, skrivna med versaler. De ackompanjerande bilderna är minst lika viktiga - enkla, realistiska och skickligt gjorda. Rörelser och minspel visar känslor och tankar på ett så effektivt sätt att man kan hänga med i historien nästan utan att läsa texten."

Britt Engdal, BTJ-häftet

"Helena Bross har den speciella förmågan att skriva kort och lättläst, samtidigt som det är en intressant och berörande berättelse /.../ Kadri Ilves illustrationer som finns på varje sida hjälper till att göra berättelsen levande och bidrar /.../ till den varma stämningen i berättelsen."

Maj Gustavsson, BTJ-häftet

"Det är en finstämd skildring /.../Språket är rakt och mycket enkelt och passar nybörjarläsare i ålder från cirka sex år. Den kan också uppskattas som bilderbok att läsa högt ur för yngre barn. De harmoniska och färgglada bilderna är gjorda av illustratören Kadri Ilves."

Annika Widholm, btj-häftet

"Det är en spännande berättelse man får, trots det lilla formatet. En värme och förståelse, där alla får vara som de är, lyser igenom. Budskapet som Helena Bross förmedlar är att det finns andra värden i livet än att vinna och vara den som kommer först. Kadri Ilves bilder med sina milda akvarellfärger ger en extra dimension åt berättelsen, och de ger samma varma känsla som texten."

Maj Gustavsson, btj-häftet

"Helena Bross är författaren som har fattat att böcker för barn som ganska nyss har lärt sig att läsa, ska vara mysiga, fulla av fart och litet lagom tuffa… och den korta texten är skriven med VERSALER."

Lena Kjersén Edman, Västerbottens Kuriren

"Helena Bross har lyckats med att använda en varierad vokabulär och ändå hålla sig inom ramarna för barnens egen språkliga erfarenhet. Kadri Ilves glada och livliga bilder fyller på ett omväxlande sätt i".

Kristin Hallberg, SvD

"Jag älskar böckerna om alla som bor på Solgatan 1. Kombinationen av lättlästa texter med korta meningar och jättefina illustrationer, gör att man inte vill sluta läsa. Fast den är skriven för barn som håller på att lära sig läsa, så är den rolig även för vuxna och funkar bra som högläsning. Axel får i denna bok nya skor och det börjar bli dags att lära sig knyta skosnörena. Ett ämne som varenda unge och förälder känner igen. Läs den!"

Marie Strömberg Andersson/Norra Skånes Tidningar

"Axel och Omar är sympatiska karaktärer i total avsaknad av coola manér, vilket gör böckerna extra värdefulla."

Ann-Mari Tammerman, Upsala Nya Tidning

"För nybörjaren är det viktigt att berättelsen är spännande, att läsaren kan känna igen sig, att den skapar nyfikenhet och ger läsglädje. Allt detta ger boken om den lilla kaninen som rymt."

Agneta Warheim, BTJ-häftet

"Texten är mycket kort och satt med versaler, men berättelsen är trots detta rik på både handling och känslor /.../ Bilderna i tusch och akvarell av Kadri Ilves är fulla av vänskap och gemenskap."

Helene Ehriander, BTJ-häftet

"Utifrån några få väl valda meningar och enkla men inlevelsefulla illustrationer skapas en berättelse som förmår ge en läsupplevelse."

Helene Ehriander, BTJ-häftet 2010:07

"… berättelserna håller hög litterär kvalitet /…/ Kadri Ilves illustrationer är tydliga och skildrar med charm olika närmiljöer."

Peter Grönborg, Borås Tidning

"Med ett textomfång på endast två till tre korta meningar per uppslag skapar Helena Bross spänning på lagom nivå för sjuåringen, samtidigt hinner hon formulera små etiskt/moraliska problem att fundera över efter läsningen."

Anna-Mari Tammerman, Upsala Nya tidning

"… pregnant och ömsint fångat i enkel text och färgrik bild."

Lena Kjersén Edman, BTJ-häftet

"I all sin idylliska enkelhet möts nybörjarläsaren av välkända miljöer. Personerna känns trovärdiga."

Eva Sahlqvist, BTJ-häftet 2009:10

"Trots den korta berättelsen händer det förvånansvärt mycket."

Dag Hedberg, BTJ-häftet 2009:07

"En enkel och lagom spännande historia med superkort text och rara lättavlästa bilder."

Ulla Wentzel, Värmlands Folkblad

Visa mer

Ladda ner 3D-omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2022-12-28 Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Illustratör: Kadri Ilves Formgivare: Marit Messing Boktyp: böcker med versaler, extra lättlästa böcker Serie: Axel och Omar Thema-kod: Skönlitteratur barn och ungdom: skolberättelser Antal sidor: 64 Mått: 155 x 218 x 10 mm Vikt: 250 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789179777630 (2022-12-28); E-bok, pdf, 9789179777821 (2022-12-28); E-bok, epub3, 9789179777838 (2022-12-28)

Boken ingår i serien Axel och Omar

Fler böcker av författaren

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker, författare och illustratörer